Morihei Ueshiba

 

Morihei Ueshiba (1883-1969) is de grondlegger van aikido. Tot hij zich in 1942 terugtrok op het platteland en de verspreiding van aikido overliet aan zijn trouwste studenten had hij een turbulent leven en kwam in aanraking met zeer prominente figuren met als kopstuk de keizer van Japan.Na getracht te hebben om een onherbergzaam gebied in Japan, voorheen een oord voor gevangen, te ontginnen kwam hij in aanraking met de Omoto Kyo, een spirituele sekte die zou uitgroeien tot meer dan een miljoen aanhangers onder leiding van de charismatische Onisaburo Deguchi.Deze nauwe verbondenheid aan de spirituele leider zorgde voor een duidelijk koers in de ontwikkeling van het aikido.

Morihei wijdde zijn leven aan spirituele ontwikkeling, aikido en landbouw. Alle drie liepen als een rode draad door zijn leven.

Ondertussen waren er talloze ontmoetingen met de woeste krijger Sokaku Takeda. Bij deze krijgskust leraar begon Ueshiba serieus aan zijn eigen krijgskunst ontwikkeling. Het daito ryu aiki jujutsu wat hij leerde van Takeda zou de basis gaan vormen van het aikido van vandaag de dag. Hij had een soort haat-liefde verhouding met de strenge, enigszins asociale zonderling.

 

Veel jonge mensen kwamen bij Morihei om aikido te leren. Ondertussen ging hij door met zijn eeuwigdurende zoektocht naar de ware krijgskunst.

 

 

Na de dood van Morihei verspreidden een aantal van zijn directe leerlingen onder aansturing van de zoon van Morihei het aikido over de hele wereld. Heden te dage vind je wel een aikidodojo in elke uithoek van de wereld. Iedere leerling probeerde het geleerde voor zichzelf te interpreteren en uit te dragen. Dit is ook direct de reden van meerdere aikidostijlen vandaag de dag. Een van de bekendste uitspraken van Morihei Ueshiba was "Masakatsu Agatsu" wat Overwinning over jezelf betekent.